Kilpailu sytyttää Kivelän - Kokkola-lehden julkaisu

Tavoitteet kannustavat salille


Janika Kivelä haluaa kehittyä ja menestyä. Palkintokaapista löytyy EM- ja SM-mitaleja.

Pornaisissa viikonloppuna järjestettäviin klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailuihin osallistuvan Janika Kivelän valmistautuminen ei ole sujunut ollenkaan suunnitelmien mukaan.
- Sairastin joulukuussa flunssan, joka vei voimia ja söi motivaatiota. Ajattelin jättää kilpailun kokonaan väliin. Lopulta päätin kuitenkin lähteä mukaan. SM-kilpailu on tärkeä näyttöpaikka EM-kilpailuja varten, Kivelä sanoo.
Kokkolan Jymyä edustava Kivelä kilpailee 40-vuotiaiden naisten 57 kilon sarjassa. Hänen ennätyksensä on 72,5 kiloa, jonka hän punnersi elokuussa Ranskan Merignacissa järjestetyissä EM-kilpailuissa. Tulos toi Kivelälle uran toisen EM-pronssin.
Kivelän palkintokaapista löytyy kaksi SM-kilpailujen mestaruusmitalia ja kolme hopeaa. Tavoitteena on täydentää mitalikokoelmaa viikonloppuna.
- Tärkeintä on saada tulos. Aloituspainon päätän vasta kilpailupaikalla päivän kunnon mukaan. Kilpailu sytyttää minut. Sitten näkee, mihin rahkeet riittävät.

Kahdeksan vuotta lajia harrastanut Kivelä suuntaa Kokkolan urheilutalon salille joka toinen päivä.
- Tavoitteet minulla on, joten ne vievät salille. Haluan haastaa itseni ja minulla on halu kehittyä ja menestyä.
Tällä hetkellä jymyläisen harjoittelu keskittyy penkkipunnerrukseen. Yläkroppaa pitää vahvistaa apuliikkeitä unohtamatta.
- Mats Finne suunnittelee treeniohjelmani, joten sen mukaan teen. Harjoituksissa on työntäviä ja vetäviä liikkeitä, ylätaljaa ja käsipainoja, Kivelä luettelee.

Penkkipunnerruksen lisäksi Kivelä on menestynyt toistovoimapunnerruksessa. Hän on saavuttanut kolme SM-kultaa ja kolme hopeaa.
Marraskuussa hän punnersi Haminassa järjestetyissä SM-kilpailuissa hopealle. 37,5 kilon paino nousi ylös 50 kertaa, joka on hänen ennätyksensä.
- Kilpailussa nostettava paino määräytyy jokaisen urheilijan painon mukaan. Naisilla se on kaksi kolmasosaa kehon painosta.
Kivelä treenaa lajia muutamia viikkoja ennen kilpailua. Harjoittelussa tehdään paljon toistoja. On jaksettava punnertaa tanko ylös uudelleen ja uudelleen.
Kilpailussa jalat on pidettävä koko ajan ylhäällä.
- Tärkeää on oppia oikea hengitysrytmi. Tanko saa olla ylhäällä enintään viisi sekuntia.

Seppo Järvelä