Kaksi vuotta penkkipunnerruskilpailuista sivussa ollut Pekka Kovalainen palasi lajin pariin ennätystavoittein.

Luotu: 07.02.2021

Kokkolan Jymyn Pekka Kovalainen kiittelee seurakaveriaan Juha Pohjosta, joka innosti hänet uudelleen lajin pariin.

-Aloitin Juhan johdolla harjoittelun syksyllä. Päätin tavoitella ikäluokkani Suomen ennätystä päästyäni tänä vuonna ensimmäistä kertaa 60-vuotiaiden sarjaan, klassisella tavalla kilpaileva Kovalainen kertoo.

Kovalainen nosti reilu viikko sitten Jymyn järjestämissä kansallisissa 74 kilon painoluokan uudeksi ennätykseksi ensin 140,5 ja sitten 142,5 kiloa. Entinen Tampereen Voimanostajien Ilkka Kanervan nimissä ollut ennätys parani 2,5 kilolla.

-Molemmat nostot olivat hyviä ja puhtaita. Kunto on nyt hyvä, Kovalainen sanoo.

Kokkolalaisnostajan ennätys ei jäänyt kilpailuissa ainoaksi. Kankaanpään Voimailijoiden Olivia Kyösti punnersi 52 kilon sarjassa 80 kiloa, joka on 23-vuotiaiden naisten Suomen ennätys.

Pekka Kovalaisen tavoitteena on parantaa ennätystä edelleen. Hän kilpailee seuraavan kerran lajin SM-kilpailuissa, jotka järjestetään toukokuussa Tammelassa. Harjoittelu jatkuu Juha Pohjosen kanssa yhdessä. Miehet treenaavat urheilutalolla ja Pohjosen autotallissa. Kevättä kohden harjoitukset kovenevat edelleen. Yhteistyö on tuonut miehen harjoitteluun uutta.

-Juhan johdolla on tehty erilaisia ja uusia harjoituksia. On vedetty kettinkiä ja kuminauhoja. Se sopii minulle, Kovalainen kiittelee.

Jymyn kisoissa ennätyksiin ylsivät myös muut. Janika Kivelä punnersi 57 kilon sarjassa klassisella tavalla uudeksi ennätyksekseen 70 kiloa. Vuosi sitten nostettu entinen ennätys parani 2,5 kiloa.

-Nostot olivat erittäin helppoja. Minulle jäi tunne, että rautaa olisi voinut nousta enemmänkin. Uusi kymmenluku oli kunnon tuuletuksen paikka, Kivelä iloitsee.

Janika Kivelä treenaa kolme neljä kertaa viikossa, joka on hänelle sopiva rytmi. Myös hänen harjoitteluunsa on haettu uutta.

-Olen nostanut erikoistankoja ja tehnyt erilaisia ja uusia apuliikkeitä. Ne pitävät harjoittelun mielekkäänä. Samaan harjoitteluun väsyy, Kivelä sanoo.

Kivelä suunnitteli kilpailevansa tänä talvena useammin, mutta kilpailuja on jatkuvasti siirretty ja peruttu. Pekka Kovalaisen tavoin Janika Kivelä suunnittelee kilpailevansa seuraavan kerran SM-kisoissa.

Kuva / Teksti: Seppo Järvelä