Kaksi vuotta penkkipunnerruskilpailuista sivussa ollut Pekka Kovalainen palasi lajin pariin ennätystavoittein.

Luotu: 07.02.2021

Kokkolan Jymyn Pekka Kovalainen kiittelee seurakaveriaan Juha Pohjosta, joka innosti hänet uudelleen lajin pariin.

-Aloitin Juhan johdolla harjoittelun syksyllä. Päätin tavoitella ikäluokkani Suomen ennätystä päästyäni tänä vuonna ensimmäistä kertaa 60-vuotiaiden sarjaan, klassisella tavalla kilpaileva Kovalainen kertoo.

Kovalainen nosti reilu viikko sitten Jymyn järjestämissä kansallisissa 74 kilon painoluokan uudeksi ennätykseksi ensin 140,5 ja sitten 142,5 kiloa. Entinen Tampereen Voimanostajien Ilkka Kanervan nimissä ollut ennätys parani 2,5 kilolla.

-Molemmat nostot olivat hyviä ja puhtaita. Kunto on nyt hyvä, Kovalainen sanoo.

Kokkolalaisnostajan ennätys ei jäänyt kilpailuissa ainoaksi. Kankaanpään Voimailijoiden Olivia Kyösti punnersi 52 kilon sarjassa 80 kiloa, joka on 23-vuotiaiden naisten Suomen ennätys.

Pekka Kovalaisen tavoitteena on parantaa ennätystä edelleen. Hän kilpailee seuraavan kerran lajin SM-kilpailuissa, jotka järjestetään toukokuussa Tammelassa. Harjoittelu jatkuu Juha Pohjosen kanssa yhdessä. Miehet treenaavat urheilutalolla ja Pohjosen autotallissa. Kevättä kohden harjoitukset kovenevat edelleen. Yhteistyö on tuonut miehen harjoitteluun uutta.

-Juhan johdolla on tehty erilaisia ja uusia harjoituksia. On vedetty kettinkiä ja kuminauhoja. Se sopii minulle, Kovalainen kiittelee.

Jymyn kisoissa ennätyksiin ylsivät myös muut. Janika Kivelä punnersi 57 kilon sarjassa klassisella tavalla uudeksi ennätyksekseen 70 kiloa. Vuosi sitten nostettu entinen ennätys parani 2,5 kiloa.

-Nostot olivat erittäin helppoja. Minulle jäi tunne, että rautaa olisi voinut nousta enemmänkin. Uusi kymmenluku oli kunnon tuuletuksen paikka, Kivelä iloitsee.

Janika Kivelä treenaa kolme neljä kertaa viikossa, joka on hänelle sopiva rytmi. Myös hänen harjoitteluunsa on haettu uutta.

-Olen nostanut erikoistankoja ja tehnyt erilaisia ja uusia apuliikkeitä. Ne pitävät harjoittelun mielekkäänä. Samaan harjoitteluun väsyy, Kivelä sanoo.

Kivelä suunnitteli kilpailevansa tänä talvena useammin, mutta kilpailuja on jatkuvasti siirretty ja peruttu. Pekka Kovalaisen tavoin Janika Kivelä suunnittelee kilpailevansa seuraavan kerran SM-kisoissa.

Kuva / Teksti: Seppo Järvelä

 

Penkkipunnerruksen MM-kilpailut siirtyvät, voimatreenit jatkuvat

Luotu: 21.03.2020

Sofie Sällinen treenasi perjantaiaamuna Kokkolan urheilutalon kuntosalilla normaaliin tapaan.

- Harjoittelen viisi kertaa viikossa. Kolmena päivänä treenaan penkkiä. 

Kahtena päivänä teen kyykkynostoja ja maastavetoa. Teen jokaisessa harjoituksessa myös useampia apuliikkeitä, Sällinen kertoo. Sällisen tiedossa oli, että toukokuussa Tsekin Pilsenissä järjestettävät penkkipunnerruksen MM-kilpailut saattavat siirtyä. Tieto vahvistui sunnuntaina. Suomen Voimanostoliitto kertoi tiedotteessaan kevään arvokilpailujen siirtymistä uuteen ajankohtaan. Päätökset kisojen siirtämisestä ovat tehneet kansainvälinen voimanostoliitto IPF ja Euroopan liitto EPF.

Kokkolan Jymyä edustava 19-vuotias Sofie Sällinen valittiin MM-kilpailuihin Salossa helmikuussa pidettyjen SM-kilpailujen perusteella. Suomen joukkueeseen valittiin 84 kilon sarjaan kilpailun kaksi parasta. Mestaruuden voitti 100 kilon tuloksella Kankaanpään Voimailijoiden Tuula Lohivuo. Sofie Sällinen oli toinen 95 kilon ennätystuloksellaan. Molempien tulos yltää MM-kisarajaan.

-SM-kisatulos oli odotukseni mukainen. Sitä lähdin hakemaan, Sällinen sanoo.

Vuodesta 2017 voimailua harrastanut Sofie Sällinen on käynyt kahdet arvokilpailut.2018 keväällä hän nosti hopealle 18-vuotiaiden sarjassa klassisen penkkipunnerruksen MM-kilpailuissa Vantaalla. Euroopan mestaruuden hän voitti kolme kuukautta myöhemmin 80 kilon tuloksella Ranskan Merignacissa.

Kilpailujen siirto vaikuttaa kuuden kokkolalaisnostajan ohjelmaan. Uutta kilpailupäivää jäävät odottamaan varustevoimanoston Tanskan EM-kilpailuihin valitut Tomi Määttä ja Jussi Kangasvieri.

Sama koskee Tsekin MM-kisoihin lähtijöitä. Sofie Sällisen lisäksi kisoihin on valittu Tiina Voho, Janika Kivelä ja Janne Råman.

 

Teksti ja kuva: Seppo Järvelä

Hanna-Leena Kivijärvi nosti SM-pronssia

Luotu: 21.03.2020

Perholainen Kokkolan Jymyä edustava Hanna-Leena Kivijärvi nosti pronssille klassisen voimanoston SM-kilpailuissa Oulussa lauantaina. 84 kilon sarjassa kilpaillut Kivijärvi nosti kilpailuissa uudeksi yhteistuloksen ennätyksekseen 440 kiloa. Hänen entinen ennätyksensä parani 12,5 kilolla.

-Tavoitteenani oli mitali ja se tuli. Olen erittäin tyytyväinen. Jalkakyykyn ja penkkipunnerruksen tulokset jäivät tavoitteista, mutta maastavedon ennätys on iso juttu, Kivijärvi sanoo. Hanna-Leena Kivijärven kilpailu lähti käyntiin 152,5 kilon kyykkynostolla, joka hylättiin.

-Jännityksestä johtuen kyykky jäi korkeaksi ja punaista lamppua näytettiin. Toinen nosto 155 kilosta nousi helposti ylös. Samoin kolmas nostoni 160 kilosta. Tuntui siltä, että varaa olisi ollut vähän parempaankin.

Penkkipunnerruksen lämmittelynostot sujuivat Kivijärveltä nihkeästi. Kilpailun edetessä vire nousi.

-Sain kuitenkin ehjän sarjan. Ensimmäisellä nousi 82,5 ja seuraavalla 85 kiloa.

Kolmannella nousi 87,5 kilon raudat, Kivijärvi kertoo. Ennen maastovetoa Kivijärvi oli kilpailussa neljäntenä, joten mitalle nousemiseksi tarvittiin täydellinen onnistuminen. Maastavedossa perholainen teki vakuuttaa jälkeä. Ensimmäisellä kierroksella nousi 172,5 ja toisella 185 kiloa. Latautuminen kolmanteen nostoon onnistui hyvin ja ylös nousi 192,5 kilon ennätysraudat. Suomen mestaruuden voitti nokialaisen MaxPowerin Henna Kaasalainen 481 kilon yhteistuloksella. Hopealle nosti helsinkiläinen Johanna Ilves 451,5 kilolla. Hanna-Leena Kivijärvi kanssa pronssista kamppaillut Hangö Idrottsklubbin Heidi Bäckströmin teki maastavedossa 175 kilon tuloksen. Hän sijoittui kilpailussa neljänneksi 430 kilon yhteistuloksella.

 

Kuva ja teksti: Seppo Järvelä

Kokkolan Jymyn lauantaina (4.1) järjestelyt penkkipunnerruskilpailut saivat hienon huipentuman

Luotu: 12.01.2020

 

Kokkolan Jymyn lauantaina (4.1.2020) järjestetyt penkkipunnerruskilpailut saivat hienon huipentuman, kun järjestävän seuran Tiina Voho punnersi varusteilla ennätyksensä 125,5 kiloa. Tulos on 40-vuotiaiden naisten 84 kilon sarjan uusi Suomen ennätys.

Tiina Voho oli tyytyväinen ennätyksen syntyyn. Hän paransi omaa henkilökohtaista ennätystään peräti kahdeksan kiloa.

Oulussa asuva Voho on kilpaillut penkkipunnerruksessa ja voimanostossa vuodesta 2016 alkaen. Reilu vuosi sitten hän päätti siirtyä Haukiputaan Voimasta Kokkolan Jymyyn.

-Halusin kehittyä ja saada valmennusta. Jymyn valmentaja Mats Finne on valmentanut minua siitä lähtien.

Ilman valmentajaa aiemmin harjoitellut Voho on tyytyväinen Finnen oppeihin.

-Hän osaa kannustaa ja saa urheilijan luottamaan omiin kykyihinsä, 46-vuotias ja kahden alakouluikäisen pojan äiti Tiina Voho kiittelee.

Tiina Voho harjoittelee Finnen laatiman ohjelman mukaan viisi kertaa viikossa. Kokkolassa hän käy säännöllisesti kerran tai kahdesti kuukaudessa.

-Lähetän harjoituksista videoita, joita Finne saa analysoida, Oulun kaupungilla vs. sosiaalityöntekijänä ikäihmisten palvelukeskuksessa työskentelevä Voho kertoo.

Tiina Voho innostui saliharjoittelusta nelikymppisenä alaselän vaivojen vuoksi.

-Olin harrastanut nuoruudessani pesäpalloa, hiihtoa, yleisurheilua ja ringetteä. Kolmekymppisenä kunto alkoi rapistua, Voho kertoo.

Salilla harjoittelu tuotti toivottua tulosta ja hän huomasi edistyvänsä. Kova kilpailuvietti vei naisen nopeasti kisoihin ja SM-tasolle. Kahden vuoden harjoittelun jälkeen Tiina Voho voitti ikäluokkansa klassisen penkkipunnerruksen Euroopan mestaruuden Ylitorniolla 87,5 kilon tuloksella.

Vaikka penkkipunnerrus on naisen vahvin laji, niin hän harjoittelee myös voimanoston muita lajeja. Viime marraskuussa hän voitti Ylitorniolla 40-vuotiaiden 72 kilon sarjassa klassisen voimanoston SM-hopeaa 347,5 kilon yhteistuloksella. Kolme viikkoa myöhemmin hän voitti Pornaisissa varusteilla penkkipunnerruksen SM-kultaa 110 kilon tuloksella.

Jymyn kisoissa kokkolalaiset tekivät muitakin hyviä tuloksia. Klassisella tavalla nostanut Jymyn Janika Kivelä voitti 40-vuotiaiden naisten 57 kilon sarjan 65 kilon ennätystuloksellaan. Ennätykseensä ylsi myös seurakaveri Suvi Jokinen, joka voitti saman ikäluokan 72 kilon sarjan 67,5 kilolla.

23-vuotiaiden 84 kilon sarjassa kilpaillut Jymyn Sofie Sällinen punnersi klassisella tavalla 90 ja varusteilla 110 kiloa, jotka ovat hänen ennätyksiään.

Nordic Powerin Juha-Matti Kaunisto voitti miesten 93 kilon sarjan 170 kilon ennätystuloksellaan. 70-vuotiaiden miesten 120 kilon sarjassa Lohtajan Veikkojen Mikko Seikkula punnersi voittotulokseksi 150 kiloa.

 

Kuva/teksti: Seppo Järvelä

 

Voimanostaja Hanna-Leena Kivijärvi lähtee luottavaisena uransa toisiin arvokilpailuihin

Luotu: 09.12.2019

Perholainen Hanna-Leena Kivijärvi matkaa perjantaina klassisen voimanoston EM-kilpailuihin Liettuan Kaunasiin.

-On hienoa, että pääsen edustamaan Suomea. Tämä on tosi iso juttu, Kivijärvi iloitsee.

Kivijärvelle arvokisat ovat uran toiset. Kesäkuun alussa hän puki Suomen maajoukkueasun ylleen Ruotsin Helsingborgissa järjestetyissä MM-kilpailuissa.

Kaunasin EM-kilpailuissa Kivijärvi nostaa 84 kilon painoluokassa. Kilpailu käydään lauantaina 7. joulukuuta.

-Päätavoitteeni on parantaa yhteistuloksen ennätystä. Lähden tavoittelemaan 450 kilon tulosta. Se on mahdollista, jos hyvä päivä tulee. 

Kivijärven kolmen lajin yhteistuloksen ennätys on MM-kisoissa nostettu 427,5 kiloa.  

 

Hanna-Leena Kivijärvi ei ole tutkinut EM-kilpailujen osallistujaluetteloita. Hän keskittyy omiin nostoihinsa, eikä ota paineita muiden tuloksista ja tekemisistä.

-Jalkakyykyn aloituspainoksi laitan 150 kiloa tai vähän enemmän. Penkkipunnerruksen aloitan 87,5 kilosta, Kivijärvi suunnittelee.

Maastaveto on Kivijärven vahvin yksittäinen laji. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin, joten kovaa tulosta voi odottaa.  

-Aloitan kilpailun noin 170 kilosta. Maastavedossa pitää olla vahva luottamus itseensä. Rautaa on tangon päissä sen verran paljon.

Kivijärvi tietää, että kilpailun alku ratkaisee paljon.

-Sen olen huomannut, että ensimmäinen kyykkynosto on tosi tärkeä. Onnistuminen siinä takaa hyvän vireen koko kisaan.

 

Valmistautuminen EM-kilpailuun käynnistyi syyskuussa, jolloin hän sai tiedon valinnastaan.

-Koko kesän olen treenannut ja tehnyt pohjaa. Halusin olla mahdollisimman valmiina, jos valinta tulee, Kivijärvi sanoo.

Voimanostokilpailuja ei syksyn ohjelma sisältänyt.

-Päätimme valmentajani Mats Finnen kanssa, että hermostoa ei rasiteta kilpailuilla. Satsataan kaikki EM-kisaan. 

Kivijärvi harjoittelee viisi kertaa viikossa aviomiehensä kotitilalla olevassa vanhassa navetassa, jossa on hyvät kuntosalilaitteet.

-Harjoittelen noin kaksi tuntia kerrallaan. Pääliikkeet vievät aikaa noin tunnin. Apuliikkeisiin kuluu toinen tunti.

 

Perholaisnostaja kiittelee kehityksestään seuransa Kokkolan Jymyn voimanostovalmentaja Mats Finneä.

-Mats toimittaa minulle viikoittain ohjelmat. Syksyn aikana hän on käynyt seuraamassa harjoituksiani täällä salilla. Olen myös videoinut nostojani ja lähettänyt niitä hänelle. 

Hanna-Leena Kivijärvi osallistui ensimmäiseen kilpailuun kaksi vuotta sitten. 

-En siinä vaiheessa osannut arvata, että pääsen näin pitkälle. Pidän arvokisoihin pääsyä isona saavutuksena. Sinne ei joka tyttö pääse!

 

Kuvassa:

Hanna-Leena Kivijärvi laittoi rautaa tangon päähän reilu kuukausi sitten Kokkolan urheilutalon kuntosalilla.

Kuva ja teksti: Seppo Järvelä  

Jymyn naiset uusin ennätyksiin

Luotu: 13.10.2019

Naisnostajien hyvät tulokset olivat suurin ilonaihe Kokkolan Jymyn lauantaina (5.10) järjestämissä voimanostokilpailuissa.

Klassisella tavalla kilpaillut Pietarsaaren Voimailijoiden Päivi Haapoja nosti 50-vuotiaiden 63 kilon sarjassa yhteistulokseksi 307,5 kiloa, joka on ikäsarjan uusi Suomen ennätys. Myös jalkakyykyn tulos 110 ja maastavedon 140 kiloa ovat uusia ennätyksiä.

Järjestävän seuran Kokkolan Jymyn Riina Lahti nosti 72 kilon sarjassa varusteilla yhteistulokseksi 440 kiloa. Hyvä tulos ilahdutti pitkään lajissa kilpailutta nostajaa.

-Tavoitteenani oli nostaa  tulosraja veteraanien SM-kilpailuihin. Olen ollut loukkaantuneena pitkään ja harjoitellut kesästä lähtien. Oli kiva päästä kilpailemaan ehjänä, Lahti kertoo.

Riina Lahti piti tärkeänä, että hän onnistui tekemään kaikissa kolmessa lajissa tulokset. Jalkakyykystä nousi rautaa 180 ja penkistä 90 kiloa. Maastavedon tulokseksi jäi 170 kiloa.

-Innolla jatkan tästä eteenpäin kohti 40-vuotiaiden EM-kisoja, uutta paitaa kilpailuissa testannut Lahti sanoo.

 

Tyytyväinen oli suoritukseensa myös 23-vuotiaiden 84 kilon sarjan voittaja Jymyn Sofie Sällinen, joka nosti klassisella tavalla yhteistulokseksi 320 kiloa.

Sällinen kilpaili viimeksi talven SM-kilpailuissa. Sairastelut ovat haitanneet harjoittelua, joten hänellä ei ollut ennakkoon odotuksia tuloksen suhteen.

 -Jännitin kyykkynostoa alussa, mutta hyvä keskittyminen auttoi ja nostin ennätykseni 117,5 kiloa, Sällinen kertoo.

Myös penkkipunnerrustulos 85 ja maastavedon 117,5 kiloa ovat kokkolalaisen uusia ennätyksiä.

-Kilpailen seuraavan kerran varustepenkin SM-kilpailuissa Pornaisissa joulukuussa, Sällinen kertoo. 

Jymyn Emilia Liimatainen nosti sarjassa toiseksi 287,5 kilon yhteistuloksella. Naisten 84 kilon sarjan voitti seurakaveri Sini Vidjeskog 307,5 kilon tuloksella.

Miesten 120 kilon sarjassa kilpaillut Jymyn Antti Kailajärvi nosti yhteistulokseksi 680 kiloa.

 

Teksti / kuvat Seppo Järvelä

 

Kuvassa:

Jymyn Riina Lahti nosti kyykystä 180 kiloa. Nostoa ovat varmistamassa Mika Ekola (vas.), Juha Pohjonen, Janne Leppäkari ja Juha Kivinen. Kuva: Seppo Järvelä

 

 

 

 

 

 

  

Anette Tunkkarille pronssia MM-lavalta

Luotu: 27.05.2019

Kokkolan Jymyn Anette Tunkkari nosti pronssille klassisen penkkipunnerruksen MM-kilpailuissa Tokiossa maanantaina. 63 kilon sarjassa kilpaillut Tunkkari punnersi penkistä 110 kiloa. 

 

Tunkkari paransi samalla omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä kaksi kiloa. Entisen ennätyksen 108 kiloa veteliläinen punnersi Sotkamon SM-kilpailuissa helmikuussa.

-Viimeistelyt kisoja varten menivät suunnitellusti. Toki pitkä lentomatka ja aikaero väsyttivät. Kisan aamuna valitsin aloituspainoksi 105 kiloa oman tuntemukseni mukaan, Tunkkari kertoo.

Aloitusraudat nousivat hyvin ylös ja toiseen nostoon Tunkkari laitatti 110 kilon raudat.

 

-Se oli tasaisen varma ja puhdas nosto, Tunkkari sanoo.

Kolmanteen nostoon laitettiin 112,5 kilon painot. Ne olivat kuitenkin vielä liikaa. Anette Tunkkari on kaikin puolin tyytyväinen suoritukseensa.

 

-Sain kilpailuista sen mitä tulin hakemaan. Paransin omaa ja Suomen ennätystäni ja sain MM-mitalin, Tokion lentokentältä tavoitettu Tunkkari kertoo.

63 kilon kilpailussa oli kaksi nostajaa yli muiden. Mestaruuden voitti ennakkosuosikki Yhdysvaltain Jennifer Thompson 140 kilolla. Toiseksi sijoittunut Venäjän Anna Birzhevaja sai rautaa ylös 130 kiloa. Sarjaan osallistui 12 nostajaa. Tunkkari kertoo, että onnistuminen kauden pääkilpailussa toi rutkasti lisää motivaatiota.

 

-Tästä on hyvä lähteä harjoittelemaan kohti uusia kisoja. Kilpailen seuraavan kerran klassisen penkkipunnerruksen EM-kilpailuissa Luxemburgissa elokuussa.

 

Teksti: Seppo Järvelä