Kokkolalaiset voimisteluvalmentajat Pauliina Malherbe ja Päivi Iivonen painottavat, että joukkuevoimistelussa menestyminen vaatii aikaista erikoistumista.
-5-7-vuotiaana on sopiva ikä aloittaa. 11-12 harjoitteluvuoden jälkeen voi olla huipulla 18-vuotiaana.
Kokkolan Jymyssä Aminit–tyttöjoukkueita valmentavat Malherbe ja Iivonen vetävät voimisteluharjoituksia Torkinmäen koululla neljänä iltana viikossa.
-Meillä on koulun liikuntasalissa vakiovuorot. Salin varustukseen kuuluu muun muassa voimistelumatto, valmentajat kiittelevät.
Molempiin Jymyn joukkueisiin kuuluu kahdeksan 11-12-vuotiasta tyttöä, jotka harjoittelevat yhdessä. Molemmat valmentajat pyrkivät olemaan aina harjoituksissa paikalla.
Keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin harjoitellaan 2,5 tuntia.
-Lämmittelyyn kuluu aikaa noin 50 minuuttia. Taitoharjoitteluohjelma kestää tunnin ja loppuvenyttely puoli tunti, Iivonen kertoo.
Maanantain harjoitus kestää puolitoista tuntia.
-Silloin harjoitellaan ominaisuuksia: nopeutta, liikkuvuutta ja räjähtävyyttä.
Uutena joukkueena on aloittamassa Seelia. Tämä ryhmä kootaan vuosina 2011-12 syntyneistä.
-Tytöt odottavat innolla ”pikkusiskoja” mukaan, Malherbe sanoo.
Jymyn joukkuevoimistelijat päättivät syksyn kilpailukautensa TUL:n välinemestaruuskilpailuissa Tampereella puolitoista viikkoa sitten. Aminit Lidia voimisteli kategorian 3 ja Aminit Adera kategorian 4. Pisteet jaetaan alle 14-vuotiaiden sarjoissa kategorioihin 1-10.
-Syksyllä on harjoiteltu ja kilpailtu välineohjelmalla. Keväällä voimistellaan vapaaohjelmalla ilman välineitä, Iivonen kertoo.
Kilpailuohjelma kestää kahdesta kahteen ja puoleen minuuttiin.
-Siinä ajassa näytetään kaikki mitä osataan ja tehdään tarkasti määritellyt hypyt, tasapainot sekä akrobatiat mahdollisimman kauniisti ja taiteellisesti.
Kahdeksan tytön liikkeiden saaminen samanaikaiseksi vaatii paljon harjoittelua. Monet liikkeet ja yhdistelmät ovat vaikeita. Jopa sormien asento pitää kaikilla olla sama.
-Musiikki löydetään netin ihmemaailmasta, kirjastosta tai kotistudiosta. Musiikkia valitessa pitää muistaa voimistelijoiden ikätaso, Iivonen sanoo.
Puvut tilataan tamperelaisesta voimistelupukujen valmistamiseen erikoistuneesta liikkeestä. Valmentajat lähettävät idea, väri- ja mallitoiveet musiikin kanssa valmistajalle.
-Pukujen viimeistelyyn kuuluva 500-1000 strassin liimaaminen on vanhempien tehtävänä.
Kilpailuihin jymyläiset matkaavat seitsemän kahdeksan kertaa vuoden aikana. Joukkueenjohtaja Pekka Maasalo huolehtii tyttöjen vanhempien kanssa kilpailumatkojen huollot, kuljetukset ja majoitukset. Joukkueenjohtajan vastuulla on myös kulujen seuranta.
-Kisoissa on käyty Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Vaasassa. Pohjois-Suomessa on kilpailtu Haukiputaalla asti, Maasalo kertoo.
Kuvassa:
Voimistelijat harjoittelivat poikkeuksellisesti torstai-iltana Koivuhaan koulun salissa Päivi Iivosen (takana vas) ja Pauliina Malherben (keskellä) johdolla. Tytöt vasemmalta: Meeri Maasalo, Hanna Iivonen, Helmi Soininen, Elli Malherbe, Olivia Mikkola, Nea Rannisto, Tuuli Mikkonen, Mette Vasela, Netta Honkaniemi, Olivia Lehto, Cesilia Eeli, Ava Nieminen, Juulia Viitala, Sanni Tuukkanen ja Venla Perkkilä.
Kuva ja teksti: Seppo Järvelä